Menu

Talvikenkien keväthuolto

Viralliseen talven lopettamiseen ja kevään aloittamiseeni kuuluu oikeastaan vain kaksi rutiiniasiaa, jotka teen joka vuosi: pakkaan jouluvalot vintille (tosin osa niistä koristaa kämppää ympäri vuoden) ja putsaan sekä käsittelen talvikengät niinikään vinttikelpoisiksi. Ne on paljon kivempi ottaa loppuvuodesta alas, kun ne on hoitanut kuntoon ennen säilöön tunkemista.

Käsittelen lapikkaani aina mehiläisvahalla. Sen luonnollisempaa kengänkkäsittley ainetta ei varmaankaan ole — paitsi luomukookosöljy! Sitä kuulemma voi käyttää nahan hoidossa, mutta itse en ole vielä testannut. Laittakaapa kokemuksia postauksen perään, jos olette käyttäneet kookosta nahkahuollossa, kiinnostaa kovasti.

Vasemmassa kuvassa lapikkaat talven jäljiltä, ja oikeassa kuvassa vasen kenkä on käsitelty mehiläisvahalla ja oikea odottaa öljyttäväksi pääsyä.

Eron huomaa lähinnä nahan kiillossa. Keltaisuus himmenee kun vaha imeytyy — mutta ihana tuoksu jää! Mehiläisvaha on niin herkullisen hajuista, että tekisi mieli syödä sitä, mutta ehkä otan mielummin lusikallisen hunajaa…

Kuten tiedätte, arvostan kovasti kotimaisia, vanhoja ja laadukkaita vaatteita ja asusteita. Lapikkaat ovat Jengi -merkkiset 🙂

Kiinnostava ”niskalappu” löytyy myös toisten talvisaappaideni sisältä. Olen esitellyt Jomartit aikaisemminkin, ja yhä ne ovat käytössä ja ajavat mainiosti asiansa. Myös ne vaativat pari kertaa vuodessa puhdistusta ja kiillotusta, ja näin hienon kiiltävät sain niistä:


Putsasin myös syksyllä uutena ostamani nahkanekgät, ja hyvältä näyttävät nyt nekin, mutta ärsyttävä juttu on nykykenkien kesto: vuori repesi jossain vaiheessa talvea, kun vedin kenkää jalkaan, enkä omasta mielestäni edes riuhtonut sitä mitenkään poikkeuksellisen paljon. Pitää antaa suutarin fiksata.

Mutta tätä tää nykylaatu helposti on: hinta ei tarkoitaa laatua. Valitettavasti. No, onneksi kengän pinta on pysynyt hyvänä.

Käytän alimman kuvan kenkiä vielä pitkälle kevääseen, mutta vuorelliset saappaat täytän nyt sanomalehdellä ja vien vintille odottamaan ensi talvea. Nyt on kevät!