Menu

Mätänemätön tomaatti

Meillä ihmisillä ei vielä ole ikuista elämää, mutta pian tomaateilla on! Tai no ei ikuinen, mutta kolme kertaa pidempi kuin aikaisemmin. Tutkijat ovat nimittäin kehittäneet mätänemättömän tomaatin, geenimuunnellun sellaisen, tietty. HS.fi uutisoi näin:

”Käsite tuore saa uuden merkityksen intialaisten geenitomaattien kohdalla. Siinä missä tavallinen tomaatti kestää kaupan hyllyllä korkeintaan 15 päivää, geenitomaatit kestävät tuoreina ja kiinteinä 45 päivää”. Voi pliis. Onko tällainen todella tarpeellista?

– kuva täältä

”Löydöllä voi olla suuri merkitys etenkin Intian kaltaisille maille, jossa peräti 40 prosenttia vihannessadosta menetetään kuljetuksen aikana tapahtuvien vaurioiden vuoksi”.

Mielestäni olisi oikeasti syytä paneutua ennemminkin siihen, miksi ruokaa on nykyään pakko roudailla ympäriinsä sen sijaan, että sitä tuotettaisi siellä, missä se kulutetaan. Okei, on paikkoja, joissa käristään nälänhädästä, ja tällaisiin paikkoihin ruoka-apu on tarpeen, mutta tässä uutisessa puhutaan ymmärtääkseni ihan tavallisesta ruoantuotannosta.

”Koska tomaattiin ei ole siirretty vieraita geenejä, sen ei uskota kohtaavan yhtä paljon vastustusta kuin monet muut tähänastiset geenimuunnellut lajikkeet”. Njaa, en tiedä. Mitä mieltä te olette? Onko geenimuuntelu vähemmän epäilyttävää, jos kasvikseen ei lisätä mitään, mutta sen omia geenejä estetään toimimasta?