Menu

Globaali karpalo

Minulle tulee Pirkka-lehti. En tosin taida kuulua aktiivisimpiin plussakorttilaisiin, sillä puolen vuoden aikana kertynyt etuni oli säälittävät 50 senttiä.

En löydä asiakaslehdestä muuta kiinnostavaa kuin lukijakysymykset, tässä niistä yksi:


Niin hullua. On aika kuvaavaa, että kanadalaiset karpalot lennätetään (tai kuljetetaan laivateitse) pakattaviksi Italiaan. Maalaisjärjellä ajateltuna siinä ei ole yksinkertaisesti mitään tolkkua. Mutta tätä on globalisaatio. Sinä päivänä kun tuotteiden hinta määräytyy niiden hiilijalanjäljen mukaan, loppuu tällainen turha elintarvikkeiden roudaaminen ympäri maapalloa.

Samanlainen, mahdollisimman halvan työvoiman perässä juokseminen, on muidenkin elintarvikkeiden kohdalla ihan arkipävää, se ei vaan näy meille kuluttajille. Muistaakseni norjalainen kalakin lennätetään johonkin Kiinan suunnalle kalapuikotettavaksi, josta se vielä matkaa johonkin maahan X pakattavaksi, kunnes se matkaa takaisin tänne pohjoiseen, pakastealtaiden halpaherkuksi. Ihan älytöntä. Mutta kai se nyt oliskin ihan liian kätevää, että ruoka tuotettaisiin ja pakattaisiin samassa maassa. Ei me tavalliset ihmiset varmaan voida ymmärtää tämän nykyisen kuvion fiksuutta.