Menu

Marja-asiaa

Olette ehkä huomanneet YLEn uuden ohjelman nimeltä Puoli seitsemän. Uusi ajankohtaisohjelma mainostaa olevansa ”ei ryppyotsainen”. En ole ehtinyt vielä ihan muodostaa omaa mielipidettäni, koska olen nähnyt vasta muutaman jakson, mutta viime perjantain ohjelmasta on sanottava, että mainoslauseestaan huolimatta ote oli paikoitellen yllättävänkin ryppyotsainen.

Hyväntuuliset toimittajat dissailivat iloisesti studiossa superfoodeja epäekologisiksi, kun peräkkäisessä lauseessa puhuttiin esimerkiksi pekonin syömisestä, jonka jokainen vähänkään ruoan ympäristövaikutuksista ymmärtävä tietää CO-2 -ongelmaksi. Epäilemättä myös studiossa istuneesta väestä useampi juo kahvia, syö banaaneja ja muita eksoottisia hedelmiä, espanjalaisia tomaatteja, lihaa, riisiä jne. Eli ruoka-aineita, joiden kuljetuksesta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaisesti sen, mitä Suomessa toistaiseksi aika pieniä määriä myytävien superfoodien hiilidioksidipäästöt ovat. Superfoodit ovat ympäristönäkökulmasta kärpäsenkakka isossa hiilidioksidipäästöpilvessä.

Vaikka tässä ärsyyntyneenä avaudunkin, olen itse sitä mieltä, että kotimaiset superruoat (mustikat, mustaherukat, nokkoset, ruusunmarjat, puolukat jne.) pesevät tuontikaman 100-0, tietenkin!

… Mutta ei se tee ulkomaisista superfoodeista silti pahiksia. Ihan niin kuin kotimaisillakin marjoilla, on myös muiden maiden marjoilla monia edullisia terveysvaikutuksia, niin kuin nyt vaikka goji-marjoilla. Minulla ei ohjelman insertin tavoin olisi pokkaa väittää, että ”ellei Finelissä mainita” asiaan ei voisi luottaa, tai sitä pitäisi epäillä.

Miten hitossa täällä Suomessa voitaisiin olla tietoisia kaikkien muiden mantereiden vuosituhansien ajan käytössä olleista ruoka-aineista!? Niin gojista, macasta, incamarjoista kuin kaikista muistakin meille eksoottisista ja uusista ruoka-aineista tullaan saamaan vielä paljon nykyistä enemmän tutkimustietoa – sen jo olemassa olevan lisäksi.

Jos puntaroisi terveysasioita laajemminkin Puoliseiskan insertin näkökulmasta, olisi myös moni kotimainen, luonnosta löytyvä ruoka-aine ”huuhaata kunnes toisin todistetaan”. Esimerkiksi juuri puolukat ja monet muut kotimaiset marjat, jotka mummomme ja esi-isämme ovat vuosituhansien ajan tienneet erinomaisen terveellisiksi ruoka-aineiksi – jotka mekin perimätietona tiedämme terveellisiksi – esimerkiksi niitä ei vielä voi myydä jenkkien lanseeraamien superruokien tapaan terveysruokana (jenkit ovat luoneet esim. pensasmustikan ympärille kokonaisen ”terveysimperiumin”), koska niitä ”tutkimuksia” ei ole monista kotimaisistakaan marjoista ”tarpeeksi”!

Ajattelu, jossa ”mikään ei ole mitään, jos sitä ei ole tieteellisesti todistettu”, on tietenkin järkensä, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Jos puhutaan perättömillä mainoslauseilla ratsastavista lisäravinnejauheista, jotka saattavat sisältää ties mitä huttua, on asia toinen, kun jos puhutaan kuivatuista marjoista, joiden lääketieteellisen vaikutuksen tietää kokonainen kulttuuri! Grr.

Ai niin: kun minä puhun superfoodeista, keskityn yksinkertaisesti marjoihin ja niiden terveysvaikutuksiin. Kommenttiosiossa mainittu ”viherjuppeilu” on asia, jota en tässä blogauksessa edes sivua, minulle superfood on vain sana, ei sen kummempaa. Kaikenlainen juppeilu saa olla muualla kuin tässä blogissa, täällä ollaan oikeasti oikeiden asioiden äärellä, tässä blogauksessa marjojen ja terveysvaikutuksien äärellä.

Voit katsoa uusimman Puoli seitsemän -lähetyksen Areenasta.

Psst… Hyvä goji-tietopaketti löytyy osoitteesta www.gojibook.com.