Menu

Jokainen voi olla vähän reilu

Terveiset Tampereelta! Viikonlopun blogihiljaisuus on poikinut muutaman hauskan postauksen, jotka saatte luettavaksenne loppuviikosta.

Osallistuin aamulla Reilun kaupan infotilaisuuteen, joka käynnisti Reilun kaupan viikon. Voit tsekata videoterveiset ja blogaukseni Olotilasta. Tapasin infossa esimerkiksi ecuadorilaisen Reilun kaupan banaaninviljelijän ja kamerunilaisen puuvillantuottajan. Jos josku teistä on epäröinyt, että voiko Reilun kaupan tuotteilla oikeasti vaikuttaa mihinkään, niin nyt voin todeta, että voi. Kirjoitin aiheesta lisää tänne.

Vaikka Suomi onkin luomun takapajula, osataan täällä olla aika reiluja: Suomessa ostetaan maailman kolmanneksi eniten Reilun kaupan tuotteita! Esimerkiksi joka viides Suomessa myyty banaani on reilu ja Reilun kaupan puuvillatuotteiden myynti on ollut tänä vuonna 118% parempaa kuin viime vuonna samaan aikaan. Reilun teen kasvuprosentti on 192%, viinin 30% ja kukkien 29%.

Olisi tietenkin mahtavaa, että Reilu ja luomu kulkisivat käsikädessä. Näin ei ole, mutta todettakoon, että Reilu kauppa kiinnittää kyllä huomiota ympäristöseikkoihin, ja esimerkiksi kemikaalien käyttöä pyritään kaikilla Reilun kaupan tiloilla vähentämään. Ehkä jonain päivänä reilu ja luomu ovat sama asia… Ainakin täydellisessä maailmassa.

Aamun infossa kerrottiin, että nykyiset 1250 Reilun kaupan tuotetta ovat saamassa täydennystä, eikä ihan miltä tahansa sektorilta, vaan puu- ja kultabisneksen parista. Kuten olen aikaisemminkin blogannut, on globaalin kultakaupan taustalla surullinen todellisuus, eikä metsissä ole sen lohdullisempi tilanne. Luepa juttuni laittomasta puun maahantuonnista täältä. Hienoa siis, että tulevaisuudessa saamme ehkä Reiluja kihlasormuksia ja Reilua parkettia. Odotan!
Psst… Annathan äänesi sivun oikean laidan äänestyksessä!