Menu

Syväluotaava puukenkäanalyysi

Olen tepastellut viikon verran korkeavartisissa Hasbeenseissäni. Jos arvioi ainoastaan niiden ulkonäköä, ei juuri keksi mitään negatiivista: ne ovat täydelliset! Mutta entäpä käyttömukavuus?

En ole koskaan aikaisemmin omistanut varrellisia puukenkiä. Perus avopuukkareissa on tottunut aina hieman jännittämään jalkaterää, jottei kenkä luiskahda jalasta, mutta varsikenkä pysyy jalassa – todellakin! Knee high – Hasbeenseissä on kapea varsi, joka vaatii käyttäjältään ei-niin-isoja tai lihaksikkaita pohkeita. Maahantuojat kertoivat juuri pohkeiden olevan suomalaisnaisten ongelma tämän kenkämallin kohdalla.
Ensimmäisinä käyttökertoina kenkiä sai kiskoa jalkaan toden teolla, mutta nyt ne ovat jo pehminneet ja pukeminen on vaivatonta ja nopeaa. Etenkin paljaaseen jalkaan tai ohuiden sukkisten kanssa varsi imaisee jalan sisäänsä helposti. Rakastan kenkien jämäkkää materiaalia: nahka tuntuu aivan toiselta kuin minkään muun sovittamani nahkakengän materiaali. Se on todella paksua ja jämäkkää, niin kuin nahkatuotteet joskus muinoin, ennen kuin ne olivat käytössä pehmenneet.
On kuitenkin muttia: koska varret ovat umpinaiset, ei kenkää saa tietenkään säädettyä, se voi olla joillekin ongelma. Lisäksi kengän sisäpohja on aika liukas. Sukkisten kanssa käytettäessä jalkapohja liukuu kengän pohjaa vasten siten, että varpaat ottavat kiinni kengän kärkiin. Veikkaan, että pohjalliset auttaisivat tilannetta, kokeilen siis niitä seuraavaksi.
Kävelin eilen puukkareissa koko päivän ja täytyy sanoa, että puinen pohja (jonka ergonomisuutta osa teistä epäili) ei ole ollenkaan ongelma, mutta varpaiden runttautuminen kenkien kärkiin on. Toisessa omistamassani Hasbeens-mallissa tämä ei ole ollut ongelma, eikä myöskään kotimaisissa Mitsumaruissa. Toisaalta, varpaisiin ei todellakaan sattunut niin kuin jos kävelisi liian pienissä kengissä, varpaiden jatkuva kengän kärkiin osuminen lähinnä ärsyttää. Mutta ehkäpä se pohjallinen auttaa asiaan!
Olen kokeillut kaikkia Hasbeens-malleja ja huomannut lisäksi, että jopa saman mallin – ja värin – sisällä on kokoeroja. Se johtunee valmistustavasta ja nahan paksuudesta. Hasbeensejä ostaessaan kannattaa siis muistaa testailla useampia kenkiä, jotta pääsee jyvälle itselleen parhaiten sopivasta mallista. Esimerkiksi omia saappaitani vastaava koko keltaisista samanlaisista ei mennyt jalkaani, hassua. Muista siis sovittaa toista saman kokoista paria, jos kenkä tuntuu liian pieneltä. Tätä omistamaani korkeavartista mallia myy esimerkiksi Eerikinkadun Helsinki10.
Käyn alakerran suutarilla ostamassa pohjalliset ja testaan kuinka se vaikuttaa varpaidenrunttautumisasiaan. Veikkaanpa, että se on ratkaisu koko ongelmaan – toivon! Onneksi kengät ovat sen kokoiset, että pohjallinen mahtuu hyvin jalan kaveriksi.
Heh, harvoinpa sitä intoutuu pohtimaan kengän anatomiaa näin perinpohjaisesti 🙂