Menu

Riisikakkuleipä

Leivän ei ole pakko olla vehnää. Eikä sen ole ihan pakko olla Salosen ruisleipäkään (vaikka se mielestäni paras vaihtoehto onkin). Leipä voi olla myös luomuriisikakku.

Kun asiaa tarkemmin ajattelee, on valloillaan monta leipämyyttiä:

  • Leivän on oltava vehnää
  • Leipä päällystetään margariinilla
  • Leivälle tulee juustoa tai leikkele
  • Leipää on hyvä syödä päivittäin

NIIN väärin!

1. Vehnäleivän korvikeideoita löydät aikaisemmasta blogauksestani.

2. Leipää ei to-del-la-kaan ole pakko päällystää margariinilla, jonka kemiallinen koostumus on lähempänä muovia kuin ruokaa. Margariinin sijasta leivän pintaan voi levittää oliivitahnaa, avocadoa, hummusta tai vaikka oliiviöljyä. Tai voita! Itse laitan lämpimälle ruisleivälle meijerivoita, sitä aitoa kamaa, joka ei maistu muoville. Taivaallista!

3. Leipä ei tarvitse myöskään juustosiivua tai lihaa ollakseen herkullinen. Kuvan riisikakkuleivät on rakennettu seuraavista osasista: riisikakkuja, tomaattia, basilikaa, oliivitahnaa (avocado käy hyvin myös!), tofua, kananmunaa, vähän Herbamarea ja pippuria. Kannattaa tietenkin suosia luomuraaka-aineita.

4. Leipää ei ole tarpeen syödä joka päivä (eikä viljatuotteita ylipäänsäkään). Kuitua saa leivän lisäksi myös puuroista ja mysleistä, mutta niin saa kasviksista ja marjoistakin! Suomalaiset ovat tottuneet vetämään vehnäleipää aamupalaksi, lounaan kyljessä, välipalaksi ja iltapalaksikin, vaikka usein tuoreet hedelmät, vihannekset ja marjat olisivat fiksumpi valinta. Jos siis syöt leipää päivittäin, muista ainakin lukea tuoteseloste, jottet vahingossa laita poskeesi jotakin tällaista.

Riisikakuista: Riisi ei ole suomalaiselle ekologisin valinta, ruis voittaa riisin 100-0 (myös terveellisyydessä), mutta joskus tomaatti-basilika-riisikakku saattaa olla hyvä vaihtoehto, esimerkiksi alkupalatarjoiluja miettiessä tai vaan vaihtelua kaivatessa. Minä vannon ehdottomasti ruisleivän nimeen, mutta joskus riisikakkukin saattaa olla ihan kohdallaan.