Menu

Jätä kevytmargariini kauppaan

Kirjoitin joskus, että margariinit muistuttavat kemialliselta koostumukseltaan enemmän muovia kuin ruokaa, ja että kannattaa mielummin suosia aitoa voita (ei tosin päivittäin) tai vaikka rypsiöljyä, kuin moderneja mukarasvalevitteitä.

En siis yllättynyt laisinkaan Kuluttaja-lehden margariinivertailun tuloksista: kevytmargariinit ovat epäterveellisempiä kuin rasvaisemmat.

Kuluttaja-lehdessä julkaistun vertailun mukaan kannattaisi valita aina yli 60 prosenttia rasvaa sisältävä margariini.

”Kevytmargariinien rasvakoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien margariinien. Huonoa eli kovetettua rasvaa on liikaa suhteessa hyvän eli tyydyttymättömän rasvan määrään. Olennaisinta ei siis ole rasvan määrä, vaan minkä laatuista rasva on.

– Kevytmargariineissa on suhteellisen paljon vettä ja niiden rasva pitää saada levitettävään muotoon. Siinä on pitänyt niitä rasvoja jonkin verran kovettaa. Se heikentää kevytlevitteiden rasvan laatua.

Ihmisen saamasta rasvamäärästä kaksi kolmasosaa pitäisi olla pehmeitä, eli tyydyttymättömiä rasvoja. Kevyttä 30 prosenttia rasvaa sisältävää margariinia täytyy syödä lähes kolminkertainen määrä 70 prosenttiseen margariiniin verrattuna, jotta ihminen saa tarpeeksi terveydelle välttämättömiä rasvahappoja. Tuhdimpaa rasvaa pitää syödä vähemmän, jolloin kalorimääräkin pysyy pienempänä”.

-lähde: YLE Terveysuutiset / Anne Pirskanen

Juuri näin. Syön itse leipää suhteellisen harvoin, ehkä kerran viikossa, ja silloin levitän leivälle avocadon, oliivitahnaa tai ehtaa voita. Voita ei siis tietenkään voi popsia päivittäin, mutta rypsiöljyä tai oliiviöljyä sen sijaan voi hyvinkin levittää leivälle voita useammin.

Levitteitä voi myös tehdä itse, voisinkin laittaa teille reseptejä lähipäivinä!