Menu

GreenPan

Kerroin tuhannennessa blogauksessani juttuaiheista, jotka ovat jääneet tekemättä. GreenPan on yksi sellainen.

Saan suhteellisen harvoin ”korruptiolahjoja”, mutta tästä olen ollut kyllä iloinen. Kemikaalicocktailissa ei ole itsestäänselvää, että ilmaiseksi saatua tavaraa tai palvelua kehutaan (luepa Hiusakatemia-postaukseni), joten sikäli ei tarvitse olla huolissaan, että hehkuttaisin tuotteita, vaatteita tai kosmetiikkaa vaan siksi, että hyödyn siitä itse. Mutta jos kyseessä sattuu olemaan tuote, joka toimii, ja josta uskon olevan hyötyä ja iloa muillekin, kerron siitä tietenkin!


Sain GreenPanin viime keväänä, Miltton Showroomin I Am Green-viikoilla ja olen käyttänyt paistinpannuani viikottain siitä lähtien (Berliinissä vietettyä kahta kuukautta lukuunottamatta).

Takana on siis melkein puolen vuoden testijakso, ja pannu on yhä aivan kuin uusi ja aivan yhtä hyvä, kuin uutenakin. Paistopinta ei vaadi juurikaan rasvaa/öljyä, eli GreenPanilla kokkaillessa tulee kuin vahingossa tehneeksi terveellisempää ruokaa (tosin ruoan saa luonnollisesti epäterveelliseksi paistamalla sitä liian korkeassa lämpötilassa tai liian kauan). Parasta on, ettei pannun pintaan jämähdä mikään! Lisäksi GreenPanin saa tiskiharjalla helposti puhtaaksi, ainakin jos sen puhdistaa heti käytön jälkeen (tosin pannun on hyvä ensin jäähtyä hetki), teen itse aina niin. En muuten yleensä käytä pannun puhdistamisessa pesuainetta.

Aloitin GreenPanin kemikaali-infon kääntämisen suomeksi, kun tajusin, että ehkäpä nyt helpotan vähän omaa osuuttani tässä, ja ohjaan teidät lukemaan tekstin GreenPanin sivuilta, klikatkaa kohtaa ”about”. Pinnoitteesta silti lyhyesti: pannun tarttumaton pinta on saatu aikaiseksi Thermolon-mineraalipinnoitteella, eli mineraalilla, jota käytetään myös keraamisten tuotteiden(esimerkiksi lasituotteiden) valmistuksessa. Pinta kestää siis kuumentamista paremmin, kuin perinteiset nonstick-pannut, joka puolestaan tekee ruoan valmistuksesta terveellisempää ja turvallisempaa.

Tuore ja käsittelemätön ruoka on tietenkin terveellisempää kuin paistettu, mutta silloin kun haluaa pyöräyttää itselleen vaikkapa munakkaan, on GreenPan oiva kaveri.

En tiedä, saako pannua kadunvarsikaupoista, mutta ainakin Konebox.fi näyttää myyvän tuotetta. Pieni pannu maksaa 86 euroa ja iso reilun satasen.

Kuten joku teistä kommentoikin, pötkii myös vanhalla kunnon valurautapannulla pitkälle: se on lähes ikuinen. Mutta se täytyy todeta GreenPanin eduksi, että pannu kuumenee todella nopeasti. Kotipuolessa äidin valurautapannua käyttäessäni tuntuu aina, että pannun kuumentamisessa menee paljon kauemmin, kuin omalla GreenPanilla kokkaillessa. Minusta siis vaikuttaa siltä, että GreenPanin käytössä kuluu vähemmän sähköä, kuin valurautaisen pannun käytössä, mutta tämä nyt on tietenkin vain tuntuma.

Joka tapauksessa, olen itse kokenut pannun hyväksi, ja erityisen hauska yksityiskohta on, että GreenPan on tehty osittain jopa kierrätetyistä raaka-aineista!