Menu

Lohtuteetä villasukissa – ja skumppaa korkkareissa!

Hyvä lukijani: varaa hetki aikaa tämän postauksen lukemiseen, ja tee sen jälkeen se pieni juttu, johon sinua tekstin lopussa kehotan.

Olen viimeisen kahden vuoden ajan työstänyt Kemikaalicocktailista tv-ohjelmakonseptia. Itseasiassa aloitin työn jo Kuningaskuluttajan aikoihin, kauan ennen blogini perustamista, mutta blogi on ollut hyvä tapa konkretisoida muille se, mitä tv-ohjelmaideallani tarkoitan.

Olen ollut kiinni tv-konseptiprojektissani henkisesti jo vuosia ja fyysisesti viime syksyn ja talven. On tehty kuvauksia, testejä koehenkilöiden kanssa (sooda-asia ja myös Hiusakatemia ovat olleet osa tv-pilottihanketta) olen käsikirjoittanut, suunnitellut, säätänyt… Nähnyt paljon, paljon vaivaa ja myös moni muu on. En ole tehnyt projektia yksin!

Ennen Berliiniin lähtöä tilanne näytti hyvältä ja ehdin jo mielessäni innostua siitä, että saisimme Kemikaalicocktailin aiheet vihdoinkin televisioon. Sain kuitenkin juuri ennen juhannusta vastauksen: ei kiitos. Ohjelma kuulemma pudotettiin ensi vuoden budjetista kalkkiviivoilla. Kyseessä on oma työnantajani.

Otti aika paljon voimille kuulla, että kahden vuoden valmistelu ei ollut sittenkään tarpeeksi. Ja että työ riitti kalkkiviivoille saakka… Vääntäkää vaan veistä haavassa.


Avaudun tästä teille siksi, että koen olevani teille velkaa sen, että teen parhaani näiden aiheideni saattamiseksi mediaan ja mahdollisimman suuren yleisön tietoon. Tv-ohjelma olisi siihen hyvä tapa ja koen myös, että saisin sisällön kiinnostavaksi paketiksi audiovisuaalisella tavalla toteutettuna. Ja nykyinen työnantajani olisi Cocktailille tietenkin luonnollisin kanava. Olen YLE-fani vaikka parisuhteemme juuri nyt koetuksella onkin.

Kemikaalicocktailin ”ongelmana” on, että se on kaupallisille kanaville liian epäkaupallinen konsepti ja maamme ainoa epäkaupallinen media puolestaan ei tällä hetkellä koe ohjelmaa tarpeeksi tärkeäksi. Blogin pitäisi kai olla joko hömppää tai perinteistä asialinjaa, eikä mitään siltä väliltä, mitään uutta.

On vaan yksi ongelma: minua ei kiinnosta sponsoreilla kuorrutettu mainosmedia. Ei todellakaan kiinnosta pätkän vertaa kehua ammatikseni mainostajien tuotteita tai toisaalta bloggaajana kehua jotain tuotetta tai palvelua, jotta saisin ilmaisen etelänmatkan tai hienon kassin (tai ilmaista shampoota!). Toisaalta, en myöskään halua tehdä ummehtunutta, 60-vuotiaille suunnattua, perinteisellä kaavalla toteutettua asiaohjelmaa, koska haluan tavoittaa teidät!

Minä haluan,että ymmärrätte natriumglutamaatin vaikutukset, shampoo-kemikaalien ympäristövaikutukset, e-pillereiden terveysriskit, aspartaamin olemassaolon purukumissa, bisfenoli-A-kemikaalin tuttipulloissa (!) ja haluan teidän tiedostavan, että kanat kuolisivat kahdessa vuodessa siihen ravintoon, mitä niille parhaillaan syötetään, jos niiden annettaisiin elää kauemmin kuin se lyhyt elinkaari, joka päättyy lautasellemme.
…Ja aiheita on tuhansittain lisää. Tärkeä on tietenkin tässä kohdin alleviivata, että kaikki edellämainitut aiheet tulee käsitellä journalistin ammattietiikalla, eikä saarnata esimerkiksi kosmetiikkateollisuutta vastaan pelkästään saarnaamisen takia. Ei mitään ”kettutyttötohua” vaan ammattijournalismia!

Yläpuolen aiheet eivät ole mainoskanaville tarpeeksi seksikkäitä ja kaupallisia. Enkä minä toisaalta ole jakkupuku-asiaohjelmajuontajakaan (kokeiltu on). Kemikaalicocktail on jotain muuta: ei jakkupukua, ei hömppää, mutta estetiikkaa ja asiaa, terveysväittämiä ja ekologista ajattelua, luomua seksikkäästi! Tämä taitaa olla Suomen tv-kanaville liian uutta ja edistyksellistä. Tilanne Kempparin saamisesta televisioon ei siis näytä juuri nyt kovin valoisalta, mutta toisaalta, asiat muuttuvat ja aina on ensi vuoden budjetti!

Sitäpaitsi, televisio ei enää ole ainoa tapa saada asioita levitykseen, netti olkoon kanavani vastakin. Eikä todellakaan ole pelkoa siitä, että foorumini lakkaisi olemasta, päinvastoin: nyt tehdään hommia kaksi kertaa kovemmin!

Kuvan villasukista… Ne lohduttivat minua pari päivää, mutta vaihtuivat viikonloppuna korkkareihin ja lohtuteekin vaihtui kuohuviiniin, joten uuteen nousuun vaan! Kemikaalicocktail on ja pysyy. Vaikkei televisio meitä ymmärrä, ymmäretään me toisiamme, right?

Pyydän sinua silti olekaamaa aito kempparilainen ja tekemään foorumimme vuoksi yhden asian… Jos siis haluat, en tietenkään pakota! Jos haluat olla avuksi, tee näin:

1. Klikkaa itsesi YLEn ohjelmapalautekaavakkeeseen tästä.
2. Valitse vastaanottajaksi ylin vaihtoehto eli Ohjelmapalaute (tv, radio, netti).
3. Laita kaavakkeeseen nimesi tai nimimerkki, e-mail-osoitekohdan voit jättää auki, jos et halua laittaa siihen omaa osoitettasi.
4. Voit kirjoittaa vapaamuotoisen viestin siitä, kuinka haluaisit nähdä Kemikaalicocktailin Ykkösellä tai copy-pasteta tämän lauseen: Noora Shinglerin Kemikaalicocktail-blogi sisältää paljon minua kiinnostavia aiheita ja haluaisin nähdä Cocktailin televisio-ohjelmana mahdollisimman pian!
5. Klikkaa lähetä.

Kiitos! Toivon tietenkin, että mahdollisimman moni teistä tekee tämän pienen teon tämän tärkeän foorumin eteen. Jos se vaikka auttaisi, katsotaan.

Nyt vuorossa ovat astangajooga ja vaahtokylpy, ja ehkä vähän lohtuteetäkin. Te voitte sillä välin kurkata YLEn Olotilasta, mitä tein eilen… Huomaa kultabaskeri ja The Pink Man!

Kyllä me tyypit vielä näytetään kaikille, eikö?

Nooranne