Menu

Logistinen vitutus

YLE uutisoi, että lähes puolet energiansäästölampuista päätyy kaatopaikalle, vaikka ne ovat ongelmajätettä. En ihmettele.

-kuva: IKEA

Tämä sama logistinen ongelma koskee myös monia muita jätejakeita Suomessa. Porukan olisi helpompi kierrättää, jos puitteet tehokkaalle kierrätykselle olisi luotu. Miksi energiansäästölampuille ei ole keräyspisteitä vaikka siellä, missä kierrätetään patterit ja metalli-/ lasiroskatkin? Kun otetaan käyttöön uusia, muka ympäristöä vähemmän kuormittavia innovaatioita, olisi ihan asiallista hoitaa tuotteen loppusijoituspaikan varmistamiseksi – etenkin ekoteon kohdalla – homma kuntoon ennen kuin innovaatiota aletaan myydä.

Tällä hetkellä ihmisten pitää säilöä energiansäästölamppuromua kotonaan, kunnes niitä on siellä sen verran iso pino, että niitä jaksaa lähteä viemään ongelmajätepisteelle. Meidät siis pakotetaan säilömään jätteitä kotinurkkiin. Ei todellkaan ole ihme, että porukka viskoo lamput sekajätteisiin, sitäpaitsi, moniko edes tietää energiansäästölampun olevan ongelmajätettä?

Oma päivätyöni liippaa uutista läheltä: 2800 ihmistä pitäisi saada tämän vuoden aikana YLEn uusien kierrätyspisteiden käyttäjiksi. Kertakäyttöastiat pitäisi heivata (osittain ellei kokonaan) ja kaksipuolinen tulostuskin pitää ottaa haltuun. Ihan niin kuin YLEssä, myös ulkopuolisessakin maailmassa kierrätyksen onnistumiseksi tarvitaan selkeät ohjeet, pelisäännöt, opastusta, hyvät olosuhteet ja esimerkkiä. Olkaa te tyypit niitä esimerkkejä muille!