Menu

Lettubaari

Täytin viime lauantaina 28 ja järjestimme ystäville bileet perinteisellä ruokaa-juomaa-jorausta-baariin – kaavalla. Toimii aina! Koska yleinen tapa bileissä on se, että pöytä notkuu herkkuja ja kaikki vetävät itsensä tunnissa ähkyyn, päätin tällä kertaa antaa vieraille mahdollisuuden säästellä vatsojaan ja syödä hitaammin: perustin keittiöömme lettubaarin.


Lettubaarin toimintamalli on aika iisi: vieras tilaa letun jollain lettulistan täytteistä ja isännät kokkaavat. Tarjolla tulee tietty olla niin suolaisia kuin makeitakin lettuja, suolaiset täytteet kandee tehdä etukäteen.

On myönnettävä, että lettubaarissa mentiin aika hifistelyasteelle: kokkasin täytteitä 4 tuntia ennen bileitä, mutta se kannatti, koska porukka todella tykkäsi niistä! Ruoanlaitto on lempipuuhiani, joten siihen uhrattu aika ei ole koskaan huono juttu. Listalta löytyivät seuraavat täytteet:


1) Feta-tomaatti-basilika – täyte. Resepti on yksinkertainen: tomaattia (tuoretta ja säilykettä), tuoretta basilikaa, vuohen- ja lampaanfetaa, korianteria, pippuria, valkosipulia ja valmista!
2) Soijarouhetta käytän tosi harvoin, mutta tomaattimurskalla, valkosipulilla, kasvisliemikuutiolla, valkopavuilla ja tujulla annoksella chiliä… Lopputulos on mehukas, eikä ollenkaan tunkkainen, niin kuin soijaruoat joskus ovat. Hauduta tarpeeksi kauan!
3) Tzazikin tein aitoon kreikkalaiseen jogurttiin, raastoin sekaan kurkun, valutin nesteen pois ja lisäsin hullusti valkosipulia. Tuli hyvää, mutta ehkä hiukan liian valkosipulista…
4) Perunasalaattitäyte onkin teille tuttu!
5) Hummuksen teen aina anoppini reseptillä. Tarvitset:
  • 1 tölkki kickherneitä
  • 3 rkl tahinia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • oliiviöljyä
  • 1puska korianteria
  • pari valkosipulin kynttä
Kaikki tehosekoittimeen ja that´s it. Hummusta voi notkeuttaa oliiviöljyllä tai vaikka vedelläkin.
6) Juustoraaste oli oikeastaan turha, juuri kukaan ei kokenut sitä tarpeelliseksi muiden täytteiden rinnalla. Sitä ei siis kande ehkä hankkia, vähemmälläkin pärjää.

Varasimme kunnon arsenaalin makeitakin herkkuja, mutta parhaaksi osoittautui perinteinen banaani-suklaa-hunaja – täyte. Suklaa sulaa juuri sopivasti lämpimän letun sisään. Suklaana käytin ihan perus Brunbergin tummaa, maidotonta suklaata. Pimppasimme lettuja myös vaahtokarkeilla, kookosrouheella, omenahillolla ja kanelilla. Lisäksi tein ”kermavaahdon”, joka kylläkin oli maidoton. En löytänyt kaupasta suosikkiani, Oatlyn vanillaa, joten kokeilin kaurapohjaista Sunnuntain Kuohkea Vispi – tuotetta. En oikeastaan tykännyt siitä, vaikkei se nyt suoranaisesti pahaakaan ollut. Turha tuote, ilmankin pärjää.
Itse lettutaikinasta sen verran, että en käyttänyt taikinassakaan maitoa, vaan erittäin huipuksi maidon korvikkeeksi todettua Oatlya. Kauramaito on lettutaikinassa ihan parhaimmillaan. Itse jauhotkaan eivät olleet perus vehnähuttua, vaan luomulettujaoho-mix, jossa on sekä vehnää, ohraa, tattaria että ruista. Ihana maku. En muista tuotteen merkkiä, mutta selvitän sen teille. Palaan lettujauhoihin siis myöhemmin.
Ja kuten kuvasta näkyy: pro-kokki paistaa kahta lettua kerralla! Tosin, illan aikana lastan varressa oli suurimman osan ajasta rakas siippani 🙂
Maistelimme lettujen kanssa boolia (resepti tulossa) ja korkkasimme heinäkuussa purkittamani raparperisnapsin. Olemme maistelleet snapsia muutamaan otteeseen pitkin talvea ja se on maistunut aika kitkerältä, mutta jotain oli tapahtunut, sillä raparperisnapsi oli hyvää! Suosittelen siis testaamaan.

Lettubaarit ympäri Suomen pystyyn vaan, mut saa kutsua bileisiin 🙂

Ja tosiaan, loppuillastahan kerroinkin jo