Lettubaari
Täytin viime lauantaina 28 ja järjestimme ystäville bileet perinteisellä ruokaa-juomaa-jorausta-baariin – kaavalla. Toimii aina! Koska yleinen tapa bileissä on se, että pöytä notkuu herkkuja ja kaikki vetävät itsensä tunnissa ähkyyn, päätin tällä kertaa antaa vieraille mahdollisuuden säästellä vatsojaan ja syödä hitaammin: perustin keittiöömme lettubaarin.
Lettubaarin toimintamalli on aika iisi: vieras tilaa letun jollain lettulistan täytteistä ja isännät kokkaavat. Tarjolla tulee tietty olla niin suolaisia kuin makeitakin lettuja, suolaiset täytteet kandee tehdä etukäteen.
On myönnettävä, että lettubaarissa mentiin aika hifistelyasteelle: kokkasin täytteitä 4 tuntia ennen bileitä, mutta se kannatti, koska porukka todella tykkäsi niistä! Ruoanlaitto on lempipuuhiani, joten siihen uhrattu aika ei ole koskaan huono juttu. Listalta löytyivät seuraavat täytteet:
1) Feta-tomaatti-basilika – täyte. Resepti on yksinkertainen: tomaattia (tuoretta ja säilykettä), tuoretta basilikaa, vuohen- ja lampaanfetaa, korianteria, pippuria, valkosipulia ja valmista!
- 1 tölkki kickherneitä
- 3 rkl tahinia
- 1/2 sitruunan mehu
- oliiviöljyä
- 1puska korianteria
- pari valkosipulin kynttä
Varasimme kunnon arsenaalin makeitakin herkkuja, mutta parhaaksi osoittautui perinteinen banaani-suklaa-hunaja – täyte. Suklaa sulaa juuri sopivasti lämpimän letun sisään. Suklaana käytin ihan perus Brunbergin tummaa, maidotonta suklaata. Pimppasimme lettuja myös vaahtokarkeilla, kookosrouheella, omenahillolla ja kanelilla. Lisäksi tein ”kermavaahdon”, joka kylläkin oli maidoton. En löytänyt kaupasta suosikkiani, Oatlyn vanillaa, joten kokeilin kaurapohjaista Sunnuntain Kuohkea Vispi – tuotetta. En oikeastaan tykännyt siitä, vaikkei se nyt suoranaisesti pahaakaan ollut. Turha tuote, ilmankin pärjää.
Lettubaarit ympäri Suomen pystyyn vaan, mut saa kutsua bileisiin 🙂