Menu

Valkosipuli on superfood

Isoisäni aloitti jokaisen päivänsä jumpalla, puurolla ja valkosipulilla/inkiväärillä. Jokatoisena aamuna hän nautti lusikallisen valkosipulia ja jokatoinen aamu puuroa koristi lusikallinen inkivääriä. Maailman meriä seilannut ja Tornin kokkina työskennellyt isoisäni tiesi näiden luonnon ihmeaineiden merkityksen terveydelle ja veikkaan äitini flunssantapponiksinkin olevan isoisän käsialaa.

Flunssantappaja koostuu yksinkertaisesti lusikallisesta luomuhunajaa, joka pimpataan murskatulla valkosipulilla. Tietenkin voi kysyä miksi olen yhä flunssassa, vaikka olen syönyt valkosipulini 1,5 viikon ajan kuuliaisesti. Isoisä varmaan vastaisi, että syynä on etten ole syönyt valkosipulia säännöllisesti ennen sairastumistani flunssaan. Taidan ottaa sen nyt tavaksi.

Hunaja-valkosipuli-systeemi ei ehkä maistu herkulle, mutta onneksi kärsimys on nopeasti ohi. Monet ystäväni suosittelevat käyttämään valkosipulia flunssan aikana myös ulkoisesti, jota en itseasiassa ole itse koskaan kokeillut. Tänään on ehkä pakko, että pääsen tästä lenssusta eroon. Olen saanut vinkkejä, että valkosipulia tulisi laittaa sukkiin, nenään ja jopa korviin. Kuulostaa aika villiltä, mutta totuusperää nikseillä taitaa olla, sillä luonnon antibioottina tunnetun valkosipulin terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa kauan. Valkospiluista on olemassa yli 500 tieteellistä julkaisua! Valkosipulin terveysvaikutuksia tutkittiin paljon etenkin 90-luvulla. Valkosipulian syöminen kannattaa otta tavaksi koska se:

  • vähentää veren hyytymistä
  • alentaa kolesterolia ja verenpainetta (kun kyseessä on korkea verenpaine)
  • edistää ruoansulatusta
  • luonnon antibiootti: estää ja hillitsee bakteerien, hiivojen, sienten ja virusten kasvua
  • estää vilustumista

Mainittakoon vielä, että valkosipulia on käytetty esimerkiksi lasten korvatulehdusehkäisijänä. S:llä on tästä omakohtaisia kokemuksia. Minä puolestaan omaan kokemuksia korvatulehduksista: olen sairastanut niitä suunnilleen 40. Se ei ollut herkkua se.

Onko itselläsi tiedossa hyvä valkosipuliniksi flunssaa vastaan? En jaksa enää sairastaa – kaikki keinot ovat tervetulleita!