Menu

Kestävyystestissä H&M

Kävin eilen pitkästä aikaa Hennes&Mauritzilla. S ja minä halusimme nähdä Comme des Garconsin H&M-malliston: elättelimme toiveita, ettei niskalapuissa lukisi Made in China, India, Bangladesh jne. Mutta lukipa kuitenkin. Tietty. Itseäni ärsyttää, että H&M on tulvillaan toinen toistaan ihanampia vaatteita. Ketju myy ihan mahtavia muotoja, kuoseja ja leikkauksia – halvalla. Epäeettinen kuluttaminen tehdään ihan liian helpoksi.

Saa olla aika spartalainen (tai rikas) vastustaakseenH&M-vaatteita. Ymmärrän täysin, että porukka ostaa noilla hinnoilla joka viikko uudet releet. Eihän H&Mn hinnoissa ole mitään järkeä! Vaatteita voi ostaa hetken mielenjohteesta kuin kaupasta irtokarkkia. Karu totuus kuitenkin on, ettei 7, 10 ja 20 euron hintaisten vaatteiden shoppailu ole kestävää, koska niillä hinnoilla työntekijän käteen ei jää juuri mitään.


Päätin kuitenkin antaa Hemppalalle mahdollisuuden: ostin luomupuuvillaisen eli kemikaalittoman harmaan paidan. Aijon tehokäyttää paitaa pari viikkoa ja seurata sen kestävyyttä käytössä. Katsotaan kuinka nopeasti se kulahtaa. Jos se levähtää kahdessa viikossa, vien sen takaisin. Kuinka toivonkaan, että kemikaalivapaa korreloisi jotenkin kestävän ajattelun kanssa ja vaate olisi laadukas. Saa nähdä…

Luomupuuvillan käyttö vaatteen valmistuksessa ei tietenkään takaa reiluja työoloja, luomuvaate ei siis ole Reilun kaupan tuote, siitä kertoo jo hintakin: 19 euroa. Mutta se, että valmistuksessa on käytetty luomupuuvillaa tarkoittaa ainakin, etteivät puuvillapelloilla työskennelleet (toivottavasti aikuiset) ihmiset ole joutuneet tekemisiin torjunta-aineiden ja kemiallisten myrkkyjen kanssa.