Menu

Terveyden ehkäisyä — erään naisen tarina

Naiset ehkäisevät raskaaksi tulemista e-pillereillä ja muilla ehkäisykonsteilla (esim. renkaat)  ja ehkäisyä suositellaan riskittä lähes jokaiselle. Kuulun niihin, jotka aloittivat pillerit lukioiässä, enkä muista että kaveriporukassa kukaan olisikaan ollut niitä popsimatta. Sain kouriintuntuvasti huomata, että pillerit aiheuttavat mielialamuutoksia, kun aloin itkemään ihan jokaisesta pikkuasiasta. Pillerit vaihdettiin vuoden käytön jälkeen ja olo parani . Sitten söinkin niitä 10 vuotta, kunnes lopetin reilu vuosi sitten.

 

Syy lopettamiseeni oli tiedon määrä. Monet tahot varoittelevat pillereiden vaaroista ja meidän ihmisten lisäksi myös luonto saa osansa hormoniehkäisystämme. Kuten aikaisemmassa blogauksessa kirjoitin, on suurkaupunkien poistovesien äärellä kalojen huomattu naaraistuvan. Popsimamme hormonit päätyvät meriin.

 

Luin eilisiltana tarinan, naisesta, jonka elämän e-pillerit pilasivat 10 vuodeksi. Naisella ilmeni voimakkaita oireita, mutta yksikään monista häntä hoitaneista lääkäreistä ei kehottanut lopettamaan pillereitä. Nainen teki päätöksen itse 10 vuotta pillereiden aloittamisesta ja kaikki oireet alkoivat vähitellen kadota.

 

Tällä kyseisellä, nykyään 30-vuotiaalla naisella oli järkyttäviä oireita: sen lisäksi että seksihalut katosivat, iho meni huonoksi, paino alkoi nousta, mieliala synkkeni, jalkoihin ilmestyi suonikohjuja, muisti alkoi temppuilla, aloitekyky katosi, hiuksen ohenivat ja lopussa muuttuivat jopa osittain valkoisiksi sai hän myös rytmihäiriöitä ja kyhmyn rintaansa. Hän kärsi tuskaisista hermosäryistä, lonkka alkoi temppuilla, ranteet rutisivat ja lihakset muuttuivat voimattomiksil. Naista alkoi myös vaivata jatkuva nuha, lihaksia pisteli, rintoja särki, näkö heikkeni ja limakalvot kuivuivat: jopa syljen eritys heikkeni huomattavasti.

 

Tarinan naisella oireet alkoivat yksitellen ja vähitellen oireita lääkittiin monilla eri lääkkeillä. Kierre paheni ja kesti 10 vuotta. Lopulta nainen lopetti pillerit ja siihen loppui sitten muidenkin lääkkeiden tarve. Kuin seinään.

”Viimein marraskuussa 2007 lopetin sen ainoan vakituisesti käyttämäni lääkeaineen, eli e-pillerien ottamisen. En edelleenkään halunnut tulla raskaaksi, mutta toivoin ehkäisyn onnistuvan ehkäisypuikoilla, kondomeilla ja oikealla ajoituksella. Duactia, Sirdaludia, Buranaa, Stemetiliä tai Propralia en ollut käyttänyt enää pitkään aikaan; kuluneen syksyn aikana en ottanut kertaakaan mitään em. lääkkeistä. Elämä alkoi muuttua paremmaksi hyvin nopeasti ja isot ja pienet vaivat ja oireet alkoivat ensin vähentyä, sitten kadota täysin.

Ensimmäisen pillerittömän kuukauden aikana rytmihäiriöt alkoivat vähentyä selvästi, ja olo oli oudon selkeä pitkästä aikaa. Huimaus väheni. Virtsatiehyeitten tulehdustuntemukset loppuivat kuin seinään, ei tarvinnut enää juoda koko ajan, eikä janottanutkaan enää. Kivut sormissa, kämmenissä ja ranteissa loppuivat parin viikon sisällä pillerien lopettamisesta, eivätkä ole palanneet”.

E-pillereiden oireita saattaa olla hankala havaita, jos ne hiipivät elämään vähitellen. Tämän naisen kohdalla oireet alkoivat lievästi ja muuttuivat vähitellen pahemmiksi.

E-pillereiden aiheuttamia sivuoireita on tutkittu paljon ja tuloksia on sekä puolesta, että vastaan. Toisaalta sanotaan, että ne ehkäisevät munasarja- ja kohdunkaulansyöpää, toisten tutkimusten mukaan ne lisäävät selvästi rintasyövän riskiä. Rintasyöpä on yleistynyt valtavasti ja syytä ei vielä tiedetä. Olisiko tässä syy? Vaikea sanoa.

Vielä yksi pätkä naisen kirjeestä:

”Estrogeeni, jota muodostuu sekä naisilla että miehillä, mutta naisilla enemmän, sekä miehillä testosteroni, ovat elimistölle vältäämättömiä, suojaavia hormoneja. Ne mm. pitävät solukalvot läpäisevinä ja siten varmistavat ravintoaineiden imeytymisen oikeisiin kudoksiin, kalsiumin kulkeutumisen ja sitoutumisen luustoon ja tukikudoksiin, mikä estää kalsiumia irtoamasta ja ajelehtimasta takaisin verenkiertoon. Ehkäisypillereitä käyttävillä naisilla tuota estrogeenisuojaa ei käytön aikana ole! Elimistön oman estrogeenin vaikutuksen estäminen edesauttaa, aiheuttaa, elimistön kaikkien verisuonten kalkkeutumista ja ahtautumista, ja sitä kautta elimistön yleistä hapen ja ravintoaineiden puutetta. Estrogeenin vähyys häiritsee siis kalsiumin sitoutumista, joten luusto ja nivelet haurastuvat”.

Itselleni Cileste-pillerit kävivät 7 vuotta mainiosti, ilman juuri minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Vaarallisinta pillereissä kuitenkin on se, että oireet ilmenevät hitaasti, ja siksi omaa itseä tuleekin tarkkailla tarkasti. Puhu sinä siskollesi, tyttöystävällesi, vaimollesi tai lapsellesi pillereiden negatiivisista puolista ja seuraa yhdessä käyttäjän kanssa sitä, tapahtuuko hänessä fyysisiä tai henkisiä muutoksia pillereiden aloittamisen myötä.

”Mistä johtuu, että vaikka suomalaiset käyttävät muuhun maailmaan verrattuna erittäin runsaasti kalsiumia sisältävää ravintoa, kuten maitotuotteita ja kalsium-ravintolisia, täällä sairastutaan niin sankoin joukoin sydän- ja verisuonisairauksiin, osteoporoosiin ja nivelrikkoon?”

Olen pohtinut tätä aikaisemminkin.

Nainen pohtii kirjeessään myös esimerkiksi ranskalaisten terveyden salaisuutta – lue postaukseni punaviinistä ja rypäleiden vaikutuksista verisuonten kuntoon, niin tiedät miksi raskasta ruokaa nauttivien ranskalaisten verisuonet voivat hyvin. Kirjoittaja ihmettelee myös suomalaisten kananmunakammoa ja kertoo, kuinka kananmunat ovat paras K2-vitamiinin lähde ja kuinka se yhdessä, vihreistä kasviksista saatavan K1-vitamiinin kanssa sitoo kalsiumin luustoon. Suomalaiset elävät yhä uskossa, että kananmunat ovat pahaksim kolesterolille. Minä syön munia noin 3-4 kertaa viikossa ja viime keväänä terveystarkastuksessa ihmeteltiin, ihanteellisia kolesteroliarvojani. Sama kävi pari viikkoa sitten miehelleni, jolla oli työpaikan terveystarkastus – meidän molempien arvoja on ihmetelty, kun ne kuulemma ovat niin erinomaiset. Sekä S, että minä saimme kertoa seikkaperäisesti lääkäreillemme, mitä oikein syömme, kun kaikki arvomme ovat ihanteellisissa lukemissa. Ei kananmunien runsas syöminen ainakaan meihin vaikuta negatiivisesti…

Halusin kertoa teille naisen tarinan, sillä mielestäni säännöllinen hormonien käyttö kannattaa pohtia huolellisestim läpi ja kun lääkityksen aloittaa, on hyvä seurata oman kroppansa viestejä tarkasti. Monet eivät tiedä pillereiden riskeistä, sillä lääkärit eivät kerro niistä. Minulle ei kerrottu riskeistä mitään ja pari kuukautta aloittamisen jälkeen vollotin joka asiasta ymmärtämättä ollenkaan miksi. Onneks lähipiirissä osattiin valistaa ja hakeuduin lääkäriin. Mutta mielestäni alunperin lääkärin olisi pitänyt varoittaa, että sivuoireita voi tulla ja että silloin pitää heti hakeutua vastaanotolle.