Menu

Kotitekoiset vaahtokarkit

Käytän herkkumyslini teossa usein kuivattua omenaa. En rutikuivaksi kuivattua, vaan pehmeäksi kuivattua. Pehmeät omenarenkaat ovat kuin luonnon vaahtokarkkeja ja napostelen niitä toisinaan ihan sellaisenaankin. Pehmeitä omenarenkaita saa irtotavarana Punnitse & Säästästä ja myös useista ruokakaupoistakin, tosin P & Sn renkaissa ei ole käytetty säilöntäainetta, kun taas kaupan renkaissa niitä muistaakseni on. Kummissakaan ei ole lisättyä sokeria, me likes.

Vanhempieni kotipihan omenapuut ovat tuottaneet tänä vuonna mahtavan sadon, kuten omenapuut koko Suomessa. Nyt kannattaa ehdottomasti herkutella ompuilla ja tehdä hilloa, mehua tai kuivata omput, kuten meikäläinen. Kuivasin viime kuussa itse mustaherukoita ja nyt päätin kokeilla samaa omenarenkailla, tosin ilman uunia. Viritin omenarenkaat pyykkitelineeseen!


Päätin, että teen aluksi koe-erän ja jos kaikki menee helposti, kuivaan omppua ensi viikonloppuna oikein toden teolla. Näin homma hoituu:

1. Pese omput, älä kuori – oletan, että käytössäsi on kotimaisia, kauden omppuja.
2. Ota kara irti.
3. Leikkaa omppu maksimissaan sentin paksuisiksi siivuiksi.
4. Levitä siivut talouspaperille tai astiapyyhkeelle ja painele enin kosteus pois.
5. Viritä omenan kuivausnarut vaikka pyykkitelineeseen (lämmin kylppäri toimii paremmin!).
6. Pujota rengas kerralaan omput naruun ja jätä kuivumaan.

En osaa vielä sanoa montako päivää kuivaus vie, mutta jo 24 tunnin jälkeen renkaat ovat selkästi rutistuneet ja veikkaan, että parin päivän päästä proggis on valmis. Omenaa voi kuivata myös uunissa, mutta paljon ekologisempaa se on huoneilmassa tehtynä. Bonuksena tietenkin on ihana omenoiden tuoksu. Saa nähdä maltanko olla popsimatta niitä ennen kuin ne ovat valmiit!