Menu

We don´t wan t you plastic bag

Eilinen metro-lehti kertoi kiinnostavaa statistiikkaa: tavallisten muovikassien menekki marketeissa on vähentynyt. Kiinnostavaa on myös se, että biokassit ovat paperikasseja suositumpia. Yhä useampi asiakas pakkaa ostokset kestokasseihin, innokkaimpia tässä ovat vanhukset ja nuoret. Keski-ikäiset käyttävät muovi- ja paperikasseja eniten.

Olen myös itse havainnut, että juuri keski-ikäisiä on vaikein saada muuttamaan käsityksiään tai käytöstään ympäristöarvojen nimissä. Mistäköhän se johtuu? Suomessa kulutetaan yhä vuosittain 94 muovikassia henkeä kohden, eli yhteensä 500 miljoonaa muokkaria. Jos jokainen parhaillaan muovikassin ostava käyttäisi edes jokatoisella kerralla kestokassia tai sitä samaa muokkaria uudestaan, joutuisi kaatopaikalle 220 miljoona muovipussia vähemmän – joka vuosi.

Vaikka muovikassia suhteellisen turhana pidänkin, on sillä paikkansa, mutta ei kauppakassina! Muokkari on korvaamaton kun:

– hapankaalirasia (joka AINA vuotaa) täytyy pakata niin ettei neste tahri muita ostoksia
– märät uikkarit jostain syystä on pakko pakata laukkuun muiden ei-vedenkestävien kamojen sekaan
– sataa kaatamalla ja kallis olkalaukku on suojattava tuhoutumiselta
– bioroskis vuotaa, eikä ehdi viedä sitä sangossa ulos (biopussin voi siis pakata muoviin kunnes sen kippaa roskikseen ja muovipussi menee tietenkin sekajätteisiin!)
Juurikaan muita tarpeellisia käyttötarkoituksia en muovikassille keksi. Edellämainituistakin vaan hapankaali-case tapahtuu säännöllisesti. Jos kaipaat vinkkejä ei-hippiin vaan tyylikkääseen kestokasseiluun, lukaise vanhemmat postaukseni:
Muovikassittomuuden ABC
Hevi ongelma ja ratkaisu
Kassiongelma

Tiesitö muuten, että Yhdysvalloissa jotkut kaupat antavat omat kauppakassit tuovalle 5-10 senttiä alennusta per kassillinen. Tänne kanssa! Jos muuten kaipaat erityisen tyylikästä kauppakassia, saa niitä esimerkiksi viikonlopun Flow-festareilta (kuvat Flow). Ehkä nähdään siellä?