Menu

Fleksari tietämättään

Kuulin juuri olevani Fleksari. Flexitarian on henkilö, joka syö pääosin kasvisruokaa, mutta höystää sitä kalalla ja toisinaan lihalla sekä maitotuotteilla. Minä esimerkiksi syön lihaa ehkä kahdesti kuussa, luomulihan tai riistan muodossa. Lehmänmaitoa en juurikaan käytä, mutta vuohenmaitoa kylläkin. Kalaa syön tosin viikottain, onkohan se fleksariuden määritelmän mukaan liian usein? Olen ilmeisesti ollut fleksari jo vuosia, myös tässä kuvassa vuosien takaa – Fleksari vuodesta 2003, ehkä se pitäisi lukea blogini esittelytekstissä…

-kuva Leyla Avsar

Kasvisruokavalio, jota höystetään pienellä määrällä maito- ja lihatuotteita hyödyntää myös tehokkaimmin viljelysmaan käytön, näin toteaa IMAGEn päätoimittaja Mikko Numminen, joka kirjoittaa fleksareista IMAGEn nettisaitilla. Ja tottahan Numminen kirjoittaa. Alapuolen teksti on suoraan Nummisen tekstistä lainattu:

”Samaa käytännöllistä ajattelutapaa tuntuu edustavan journalisti Michael Pollan ruoan ekologiaa käsittelevässä kirjassaan Omnivore’s Dilemma (Kaikkiruokaisen ongelma). Hän listaa terveellisen ruokavalion kolme perussääntöä Syö ruokaa. Älä liikaa. Enimmäkseen kasviksia. Slate-lehden tiiviissä jutussa nostetaan esiin samoja kysymyksiä kuin mitä Imagessa keväällä ilmestyneessä artikkelissa Lihan himo. Se myös kertoo, että satunnaisesti lihaa syöville melkein kasvissyöjille on keksitty myös oma nimitys: flexitarian.

Opportunistiselle joustoruokailulle on paitsi ekologinen, myös sosiaalinen tilaus. Yhä useampi kantaa huolta ruokatottumuksiensa vaikutuksista myös meillä Suomessa.
Imagen artikkelin kirjoittanut Anu Partanen itse ei syö lihaa, mutta kalaa ja maitotuotteita kuitenkin. Kuten juustoa. Kilo suomalaista juustoa aiheuttaa saman verran kasvihuonekaasuja kuin 60 kilometrin autoilu.

Sen kertominen ei tietenkään tarkoita, että sinun tarvitsisi luopua juuston syömisestä, jos siitä satut pitämään, tai edes autoilusta. Se kuitenkin auttaa huomaamaan, että täysin puhtaan omantunnon saavuttaminen on liki mahdotonta.

Ehkei se edes ole olennaista. Puhdasoppisia kasvissyöjiä tuskin tulee ikinä olemaan niin paljon, että se riittäisi kääntämään ravinnon tuotannon kestävämmälle pohjalle. Mutta olisiko fleksitaareista siihen?”
lähde:IMAGE-Mikko Numminen

Fleksarius ei tietenkään ole uusi juttu, päinvastoin. Yksi kuuluisampia fleksareita on Dalai Lama. Kiinnostuneet lukekaapa aktivisti-toimittaja Syd Baumelin blogia Ethical eating. Flexitarianeille olemassa jopa omia keittokirjojakin. Peter Berleyn The Flexitarian table havainnollistaa ohjeita, joiden avulla valmistuvat helposti pääosin kasvisruoat, joita saatetaan höystää kalalla tai lihalla. Kuulostaa minusta jotenkin hassulta: joko on kasvissyöjä tai ei ole. Right? Mutta toisaalta, olen itse juurikin tyypillinen fleksari, joten kai teremi on kohdallaan, kun en kerran koe olevani tavallinen lihansyöjä, mutten kuitenkaan kasvisstöjäkään. Fleksari siis.