Menu

Rauhaa rakennetaan Lähi-idässä ja Suomessa nuorten voimin

Ilmastokriisi ja propaganda ovat koronaakin suurempia vaikuttimia, jotka ovat täällä myös sen jälkeen, kun virus on nujerrettu. Miten nämä suuret ilmiöt vaikuttavat nuoriin ympäri maailman? Työ aiheen tiimoilta on aloitettu jo vuonna 2019 Ulkoministeriön ja Måndag-toimiston Salam -nimisen ohjelman parissa, jonka tarkoituksena on edistää rauhaa ja sovintoa Irakissa ja Afganistanissa. Ideana on tarjota paikallisille nuorille mahdollisuus verkostoitua, oppia toinen toisiltaan ja saada tietoa rauhantyöstä ja mediavaikuttamisesta. 

Videopuhelu avaa keskusteluyhteyden Helsingistä Kabuliin. Koneen toisella puolella ovat afganistanilaiset nuoret, ja tarkoituksena on jakaa ideoiden lisäksi myös tarinoita aivan tavallisesta arjesta. Toista kertaa järjestettävässä Salam -workshopissa nuoret keskustelevat ja vaihtavat ajatuksia rauhantyöstä. Afganistanilaisten nuorten kanssa tänään juttelevat suomalaiset, tradenomiopiskelija Rahim Alizada (kuvassa) ja Aalto-yliopiston maisteriopiskelija Elina Mäkelä.

Salam-projekti, lähi-itä, rauhantyö, rauha, vastuullisuusmedia, vastuullisuus,

Salam-projektiin kuuluvat oleellisena ja tärkeänä osana Irakin ja Afganistanin paikalliset nuorisojärjestöt. Helsinkiläisen Måndagin rakentama työryhmä on luonut workshopin rakenteen, ja tätä on ollut mukana suunnittelemassa Adilin ja Abdulameerin lisäksi kirjailija Elina Hirvonen, joka haastatteli asiantuntijaroolissa työpajaa varten Johanna Vehkoota, Miriam Attiasta, Ujuni Ahmedia, Pilvi Torstia ja Ilpo Kiiskistä. 

“Osallistuin Afganistanin työpajaan etänä syyslomalta. Istuin Aulangon kylpylän retrohenkisessä kokoushuoneessa ja olin videoyhteydessä Afganistaniin. Siitä jäi mieleen erityisesti työpajat vetäneen ja organisoineen Shakiba Adilin rohkeus, sitoutuminen ja keskustelut joita käytiin Shakiban kasvusta nuorena tyttönä ja naisena Talebanin hallitsemassa Afganistanissa. Konfliktien taustalla on aina tarinoita, usein sellaisia, jotka ovat kulkeneet sukupolvien yli tai sellaisia, joita ei ole voinut tai saanut kertoa, tai joita kukaan ei ole halunnut kuulla. Tarinoiden kertominen siten, että jokaisella on oikeus omistaa oma tarinansa ja siten että ne myös kuullaan, on edellytys tilanteen ymmärtämiseksi ja rauhan tekemisen vaatiman yhteisen, jaetun totuuden löytämiseksi siten, että kaikkien tarinat siinä tulevat tunnustetuiksi”, kuvailee Hirvonen. 

Ulkoministeriössä nähdään, että vakaat ja rauhalliset maat ovat koko kansainvälisen yhteisön etu – rauhaa on tärkeää edistää kokonaisvaltaisesti, pieninkin askelin ja ottamalla mukaan myös nuoria. 

“Ihailen näiden nuorten rohkeutta osallistua. En ole pitänyt itsestään selvänä että löydämme näinkin aktiivisia nuoria, joilla on ei vain kiinnostusta, mutta myös ratkaisuja yhteiskunnallisiin kysymyksiin”, kertoo Rim Mezian, Ulkoministeriön hankkeesta vastaava viestintäsuunnittelija.

Lennonit, Salam-projekti, lähi-itä, rauhantyö, rauha, vastuullisuusmedia, vastuullisuus,

Suomessa mahdollisuuksia vaikuttamiselle ja rauhantyölle on nuorille paljon. Yhteiskuntamme suhtautuu kannustavasti molempiin, ja mahdollisuuksia osallistumiselle tuetaan. Alizada ja Mäkelä (kuvassa keskellä) kuuluvat molemmat Lennoneihin, joka on suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vuonna 2017 perustama nuorten rauhanlähettiläiden ryhmä. Lennoneiden tavoite on rohkaista nuoria olemaan rauhantekijöitä omassa elämässään, ja ryhmä tarjoaa nuorilta nuorille mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kouluttautumiseen.

“Minulla jäi päällimmäiseksi mieleen se, miten samanlaisia Suomessa toimivat Lennonit ja Lähi-idän Salam-projektin rauhanlähettiläät loppujen lopuksi ovat. Olemme kaikki kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta, rauhasta ja rauhanrakennuksen eri muodoista, ja haluamme tehdä työtä rauhan eteen arjessa ja saada äänemme kuuluviin”, kuvailee Mäkelä. 

“Kun katson afganistanilaisten nuorten työpajassa tekemiä videoita ja kuuntelen heidän tarinoitaan ja visioitaan siitä mitä he haluavat tehdä rauhan ja muutoksen eteen mietin ympäristöä, jossa he joutuvat toimimaan. Tällä hetkellä Afganistanissa on tahoja, jotka ovat valmiit tappamaan nuoria ihmisiä juuri siksi, että nämä haluavat rauhaa, vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Toivon sydämestäni, että kansainvälinen yhteisö ei jätä näitä tavoitteita Afganistanissa ajavia ihmisiä yksin”, kuvailee Hirvonen.

Tavoitteena on, että jossain vaiheessa verkoston kasvaessa nuoret voivat itse jatkaa toimintaa sekä Afganistanissa että Irakissa, ja ottaa projektista omistajuuden. Mitä paikalliset nuoret Afganistanissa ajattelevat tulevaisuudesta ja rauhanrakennuksesta?  

Salam-projekti, lähi-itä, rauhantyö, rauha, vastuullisuusmedia, vastuullisuus,

“Pitkään jatkunut sotatila ja siihen liittyvä uutisointi tukahduttaa kansalaisten toivoa. Haluan kirjoittaa rauhan hankkeista, vahvistaa ihmisten uskoa parempaan, ja näin auttaa nuoria jäämään tänne muuttamaan maatamme”, kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan toimittajana työskentelevä työpajaan osallistunut Khalil Ahmad Habibi.

Monet Afganistanin Salam-työpajaan osallistuneet nuoret toivovat yhteisöllisten, tukea tarjoavien hankkeiden jatkuvan ja monet haaveilevat itse olevansa tulevaisuudessa mukana tai perustajina projekteissa, joissa tarjotaan tukea: nuorille itsensä kehittämiseen, voimauttavaa koulutusta naisille ja perheille. 

“Haluaisin ylläpitää säännöllistä ohjelmaa, jossa Afganistanilaiset nuoret rohkaistuisivat tieteen, taiteen ja kulttuurin avulla”, kertoo Alyas Rahimi. 

Erityisesti naisille suunnattu tuki saa Afganistanin työryhmässä kannatusta. Naisiin kohdistuva väkivalta ja syrjintä on edelleen suuri ongelma. Etenkin naispuoliset osallistujat kertovat toivovansa tulevaisuudessa työskentelevänsä esimerkiksi naisten mielenterveyttä tukevien hankkeiden parissa.  

“Haluan yhteiskunnan, jossa arvostetaan inhimillisyyttä. Sukupuoleen perustuva syrjintä täytyy kitkeä pois”, kertoo Marzia Mesbah. 

“Ainoa tapa voimaannuttaa naisia on koulutus”, lisää Zaahra Amiri

Mahdollisuuksia tälle kaikille on, sillä Salam jatkuu ainakin vuoteen 2023. Jatkossa erilaiset, uudet yhteistyömallit voivat hyvin olla osa workshoppeja. “Tällainen kansainvälinen yhteistyö nuorten välillä on tärkeää yksinkertaisesti siksi, että nuoret rakentavat tulevaisuuden”, summaa Mäkelä lopuksi. 

***

Mainostoimisto Måndag työskentelee monella rintamalla rauhantyön parissa, Salam-projekti on esimerkki tästä. Måndag toimii Vastuullisuusmedia NU:n kotipesänä.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.